Atelier: Laarstraat 10 Diessen

Marita Kratz

schilderkunst - textielkunst

BESCHRIJVING werk

‘Ik is iets anders dan jij ziet’, waren ooit mijn eerste woorden op de kunstacademie, die zich in der loop der jaren steeds meer verfijnden en toespitsten tot het rijke thema: Vrouw zijn. 

Zowel in performances als ook in projecten met vrouwen zoek ik de interactie op. En dan niet alleen tussen de vrouwen onderling maar ook in contact met het publiek. Ik schrijf gedichten en verhalen om ze vervolgens in spoken woord voorstellingen te delen. Ik teken, film, fotografeer, werk in textiel, op zoek naar beelden wat vrouw-zijn in de 21ste eeuw betekend?  Wat nemen we mee uit alle generaties vrouwen, die ons voorgingen? Wat is de Oervrouw in ons? Wat zijn onze gemeenschappelijkheden, onze waarden, overgeleverd uit alle tijden en alle culturen? Wat schuilt diep in onze vrouwelijke genen, onzichtbaar en schijnbaar misplaatst in onze huidige tijd? 

Marita Kratz

Biografie

Naast het volgen van een docentenopleiding tekenen en textiele werkvormen in Tilburg en de kunstacademie Sint Joost in Breda, heb ik enkele opleidingen gedaan tot spiritueel astroloog en spiritueel begeleider. Tijdens de atrologen-opleiding ging mijn bijzondere aandacht naar de mythologieën van vrouwelijke goden, hun leven, daden, kwaliteiten, en waarden. Ik besteedde vele uren onderzoek aan Lilith, de eerste vrouw van Adam, de eerste afsplitsing van God, in man en vrouw. De Oervrouw. En ik bestudeerde de verhalen rond Eva, de toegewijde, liefdevolle versie van de vrouw met haar eeuwige last, de erfzonde. 

Verhalen en mythologieën, die me zijdelings begeleiden op mijn weg naar beeldende antwoorden op mijn vraag naar het vrouw-zijn in onze tijd.  

Diessen

locatie atelier

Laarstraat 10
5087 BG Diessen