41 Atelier: Kanaaldijk 1 Haghorst

Jan van den Langenberg

installaties - conceptuele kunst

BESCHRIJVING werk

Het multimediale werk van Jan van den Langenberg (Tilburg, 1948) komt voort uit een doorlopend onderzoek dat zich laat beïnvloeden door politieke, economische en klimatologische ontwikkelingen, waarbinnen ook de kunstgeschiedenis zelf en de filosofie een grote rol spelen.

Een belangrijke vraag binnen dit onderzoek is hoe hebben deze ontwikkelingen invloed op de manier waarop wij ons tot de wereld verhouden? Wat is bijvoorbeeld de invloed van de temperatuurstijgingen op ons dagelijks leven? Hoe veranderen de ontwikkelingen in de cybertechnologie en stamcelonderzoek de manier waarop we naar de mens kijken? Wat is onze plaats ten opzichte van de natuur. Kunnen, mogen wij de natuur onze wil opleggen en is wereldmanagement onze toekomst of is het een illusie te denken dat wij alleen de hoeders van deze aarde zijn?

Als actief lid van Brabants Landschap en bewoner van het buitengebied wordt van den Langenberg dagelijks geconfronteerd met de verschillende economische, politiek en ethische belangen, die in deze conflicterende situatie een rol spelen. De interesse in dit onderwerp ontstaat dan ook vanuit persoonlijke betrokkenheid; de noodzakelijke behoefte van de kunstenaar om als levend wezen, als onderdeel van een groter organisme, voortdurend onze verhouding tot, en onze plaats binnen de natuur te bevragen.

Het werk van Jan van den Langenberg is een protest tegen de apathie en het nihilisme en een tegenhanger van een marktgeoriënteerde kunstwereld waar louter producten worden verhandeld. Zijn sculpturen, tekeningen en teksten zijn een aaneenschakeling van onderdelen die elkaar binnen het artistieke proces, als organen in een lichaam, nodig hebben. Soms concurrerend, soms strijdend, dan weer met een empathisch vermogen. Zij dwingen hem te reageren, deel te nemen aan de ontwikkelingen in de wereld waarvan de uitkomst ongewis een onvermijdelijk avontuur inhoudt.

Jan van den Langenberg

Biografie

Jan van den Langenberg
Geboren / born 1948, Tilburg Nederland / The Netherlands

Opleidingen:

1972-1976 Academie voor Beeldende Kunst Sint Joost te Breda. Cum laude.
Sint Joost, city reward Breda 

1982-1983 UdK (Universitat der Kunste) Berlin / The Graduate School Project. Master. Prof. Shinkichi Tajiri.

Werkvelden: 

1989-2011
Docent / teacher Academie voor Beeldende Kunst te Rotterdam, Willem de Kooning Academie (WDKA).

1990-2000
Docent / university lecturer practicum Kunst- en Cultuurwetenschappen, Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Sinds 1990
Organisator en curator van exposities en kunstmanifestaties/ organisator and curator of exhibitions and art manifestations.

Programmering kunstinitiatieven / Programming art-initiatives Nova Zembla te ’s-Hertogenbosch.

sinds 1977
Exposities en projecten in / Exhibitions and projects in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Polen.

Solotentoonstellingen en samenwerkingsverbanden sinds 1988. 

Zie verder www.peilschaal.net 

haghorst

41: locatie atelier

Kanaaldijk 1
5089 NV Haghorst