21: De Schuttel

21: De Schuttel

21: De Schuttel

Oranjebond 93, Esbeek

Kunstpraatje

Ad Lauwers brengt de Esbeekse kunstenaar Andreas Schotel weer een beetje tot leven. Zaterdag: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 en 15:30 uur.
Zondag: 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16:30 uur

Muziek

Zaterdag: Sax solo Axel

 

Zondag: zanger en gitarist Oscar Anema 

Andreas Schotel (1896-1984) komt weer een beetje tot leven

De van oorsprong Esbeekse kunstenaar Ad Lauwers kruipt tijdens Kunstsafari een beetje in de huid van Andreas Schotel. Zijn opa was goed bevriend met hem en zo kwam hij als kind en tiener in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in aanraking met de Rotterdammer. Voor deze gelegenheid draagt Lauwers de bekende hoed van Schotel. 

De eerste kennismaking van Schotel met Brabant dateert uit de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918), omdat hij er als soldaat gelegerd was. De directeur van de gasfabriek in Rotterdam introduceert hem bij zijn broer, de houtvester op landgoed ‘De Utrecht’. Schotel gaat vervolgens met zijn vrouw een jaar wonen in de timmermanswoning naast de brandtoren. Door geldgebrek gaan zij terug naar Rotterdam.

Kort daarna schonk iemand een tuinhuisje en dat kreeg een plaats niet ver van de huidige locatie. Schotel gaf het de naam ‘De Schuttel’. De kunstenaar bracht er met zijn gezin alle zomers door. Hij vond in de omgeving veel onderwerpen voor zijn etsen en aquarellen die nu een meerwaarde blijken te hebben vanuit cultuurhistorische invalshoek. Esbeek zou Esbeek niet zijn zonder Schotel.

 (foto Bart Smulders)

Over Ad Lauwers

Ad Lauwers (1947) studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch. Zijn inspiratie volgt de lijn van abstract-expressionisme, de menselijke figuur, (industriële) landschap en bebouwde omgeving om weer terug te keren in de wereld van het abstracte.

Andreas Schotelmuseum

Speciaal voor Kunstsafari is in het Andreas Schotelmuseum een expositie ingericht met aquarellen die onderwerpen behandelen uit de omgeving. Adres: Dorpsstraat 2, 5085 EG Esbeek. 

Foto: Andreas Schotel bij de Schuttel 1975 – Andreas Schotel, ets, 32 x 32,2 (Collectie Vrienden van Andreas Schotel). 

Muziek zaterdag 21 september

Sax solo Axel

Foto Axel: Wim Roefs

Op zaterdag kunt u genieten van een solo optreden van de getalenteerde en nog maar 13-jarige Axel van de Sluis. 

Axel is op zijn 6e is begonnen met pianoles en later wilde hij heel graag saxofoon leren spelen. Vandaar dat hij 5 jaar geleden ook met les is begonnen. De pianoles is inmiddels gestopt, omdat het op de middelbare school iets te druk werd om dagelijks twee instrumenten te bespelen.
Sinds een jaar studeert Axel bij saxofonist Ties Mellema aan de Young Musicians Academy in Tilburg. Afgelopen november heeft hij de eerste prijs gewonnen bij de Orion Classic Award én in april bij de Muziekdag in Hoek van Holland.
Hij heeft als gastsolist opgetreden bij verschillende orkesten en zal in januari 2025 als gastsolist spelen bij het Gelders Fanfare Orkest.
 
Muziek zondag 22 september

Oscar Anema

Oscar Anem was 36 jaar docent en is al 50 jaar zanger en gitarist. Na de kampvuurliedjes in zijn jeugdjaren speelde hij in diverse rockbandjes en ook als troubadour bij diverse gelegenheden. De laatste jaren is hij actief betrokken bij het project ‘Van Eigen Bodem’ in Biest-Houtakker, waarin muzikanten uit Biest-Houtakker hun talenten ontwikkelen en optredens verzorgen in dorpscafé Ome Toon.

Oscar woont met vrouw Angeline en kat in Biest-Houtakker. Tijdens Kunstsafari speelt hij Old School  (o.a. David Bowie, Neil Young, Bob Dylan en Van Morrison). Daarnaast speelt hij Nederlandse kleinkunst (o.a. Boudewijn de Groot, Dimitri van Toren, Ramses Shaffy en The Lau).

Esbeek

21: Zomerverblijf De SCHUTTEL

Oranjebond 93
5085 NG Esbeek