20d: Andreas Schotelmuseum

20d: Andreas Schotelmuseum

Tijdens Kunstsafari Hilvarenbeek is in het Andreas Schotel Museum de expositie Andreas Schotel als aquarellist te zien. Voor de expositie is een selectie uit de aquarellen van de Rotterdamse graficus gemaakt. Daarbij gaat de aandacht uit naar die werken waarin het karakteristieke van de aquareltechniek het best naar voren komt.

Schotel heeft honderden tekeningen en aquarellen gemaakt. Toch heeft hij zichzelf nooit tekenaar of aquarellist genoemd. Meestal zijn ze bedoeld als schets of voorstudie voor zijn grafische bladen. Toch zijn er ook die hij vrij gedetailleerd heeft uitgewerkt en derhalve een zelfstandig, autonoom kunstwerk zijn. In veel gevallen maakt hij met potlood en krijt een globale schets, die hij met waterverf uitwerkt en eventueel met inkt accenten geeft. Van ‘zuivere’ aquarellen is maar beperkt sprake. 

Wat elke keer weer opvalt, is dat Schotel een goede observator is met een gedegen opleiding aan de Rotterdamse academie. Steeds weet hij de essentie van het geziene in een handomdraai weer te geven, hetgeen voor het slagen van een aquarel een vereiste is. Een plek waar veel aquarellen ontstaan is rond en in de beslotenheid van zijn atelier, waar de vrijheid van werken hem zeer gestimuleerd moeten hebben.

Peter Thoben, conservator

Adres: Dorpsstraat 2, 5085 EG Esbeek.