22: De Schuttel

22: De Schuttel

Andreas Schotel (1996-1984) komt weer een beetje tot leven

De van oorsprong Esbeekse kunstenaar Ad Lauwers kruipt tijdens Kunstsafari een beetje in de huid van Andreas Schotel. Zijn opa was goed bevriend met hem en zo kwam hij als kind en tiener in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in aanraking met de Rotterdammer. Voor deze gelegenheid draagt Lauwers de bekende hoed van Schotel. 

De eerste kennismaking van Schotel met Brabant dateert uit de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918), omdat hij er als soldaat gelegerd was. De directeur van de gasfabriek in Rotterdam introduceert hem bij zijn broer, de houtvester op landgoed ‘De Utrecht’. Schotel gaat vervolgens met zijn vrouw een jaar wonen in de timmermanswoning naast de brandtoren. Door geldgebrek gaan zij terug naar Rotterdam.

Kort daarna schonk iemand een tuinhuisje en dat kreeg een plaats niet ver van de huidige locatie. Schotel gaf het de naam ‘De Schuttel’. De kunstenaar bracht er met zijn gezin alle zomers door. Hij vond in de omgeving veel onderwerpen voor zijn etsen en aquarellen die nu een meerwaarde blijken te hebben vanuit cultuurhistorische invalshoek. Esbeek zou Esbeek niet zijn zonder Schotel.

Foto-onderschriften:
– Boven: de Schuttel anno 2024 (foto Bart Smulders)
– Tijdens Kunstsafari kruipt de van oorsprong Esbeekse kunstenaar Ad Lauwers ‘een beetje in de huid van Andreas Schotel’ (foto Bart Smulders)
– Andreas Schotel bij de Schuttel 1975 – Andreas Schotel, ets, 32 x 32,2 (Collectie Vrienden van Andreas Schotel). 

 

 

Over Ad Lauwers

Ad Lauwers (1947) studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch. Zijn inspiratie volgt de lijn van abstract-expressionisme, de menselijke figuur, (industriële) landschap en bebouwde omgeving om weer terug te keren in de wereld van het abstracte.

Andreas Schotelmuseum

Speciaal voor Kunstsafari is in het Andreas Schotelmuseum een expositie ingericht met aquarellen die onderwerpen behandelen uit de omgeving. Adres: Dorpsstraat 2, 5085 EG Esbeek. 

Esbeek

Zomerverblijf De SCHUTTEL

Oranjebond 93
5085 NG Esbeek