35: Taverne In de Brouwerij 

35: Taverne In de Brouwerij 

35: Taverne in de Brouwerij

Baarschotsestraat 48, Baarschot 

 

 

EXPOSITIE

Klik aan voor meer informatie over de exposerende kunstenaars:

EXTRA’S

Vanaf 12 uur houdt Thijs Caspers elk uur een Kunstpraatje over afwisselend Johannes Goropius
              Becanus en Jeroen Bosch.

Zaterdag: Luit en Fluit met fijne luistermuziek om 12:15, 13:00 en 13:45 uur 

Zondag: Mescolanza muziek met een knipoog 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 en 16:00 uur 

Kunstpraatje 1

Johannes Goropius Becanus

zeg maar Jantje van Gorp, geboren aan de beek (Rovertsche Leij)

Om en om houdt Thijs Caspers een Kunstpraatje over 2 boeiende onderwerpen
 
Jantje (1518-1572) was een wonderkind van eenvoudige komaf die het heel ver heeft geschopt, van alle Bekenaren het verst tot nu toe. Aan de universiteit van Leuven deed hij de studies geneeskunde, wis- en natuurkunde, Latijn, Grieks en Hebreeuws. Op zijn 23ste was hij ermee klaar. Na lijfarts geweest te zijn van hoge dames in Brussel – ze beloonden hem rijkelijk – kon hij zich al op zijn 36ste terugtrekken om zich te wijden aan zijn grote liefde: de vergelijkende taalwetenschap. In 1569 deed hij een boek van 1000 p’s uitkomen waarin hij stelde dat Adam en Eva in het Paradijs Nederlands, Brabants, zelfs ‘Beeks’ spraken. Tot eind 19de eeuw kon wereldwijd niemand deze theorie weerleggen. Sindsdien is hij buiten de regio bespot maar Bekenaren waren (en zijn) maar wat trots op hun vermeende roots. In 1893 schilderde de Beekse drogist Jos Naaijkens een uithangbord, met daarop Adam en Eva, bestemd voor de herberg ‘In het Paradijs’, midden op Gorp en Roovert. In 1911 brandde het af  door blikseminslag en raakte ook het bord verloren. Geen nood, Janus Kluijtmans, goede vriend van Jan Naaijkens, was zo goed in 1997 een nieuw te schilderen. En dat is nog altijd te bewonderen!   
 
 
Kunstpraatje 2

Jeroen Bosch, de vroegst bekende vogelaar van Brabant

Jeroen Bosch (1450-1516), de meest mysterieuze schilder van zijn tijd, heeft niets op schrift nagelaten, over wat dan ook, ook niet over zijn stad, vrouw of verf. Wel is zeker dat hij iets had met vogels. Want hij schilderde er veel, zowel qua individuen- als soortental. En ook nog eens ‘naar de natuur’, zeg maar waarheidsgetrouw. Het heeft eeuwen geduurd voordat vogels weer zo kunstig en krachtig (bezield) zijn afgebeeld. Er zitten weliswaar fantasievogels tussen, maar toch ook opvallend veel bestaande. Hij koos voor de fraaist gekleurde en langst gesnavelde. En liefst ook nog met een flinke kuif. Met name springen ze er uit op het middenpaneel van ‘De Tuin der Lusten’ (1500). Hij zet ze als het ware op een voetstuk: ‘God, wat zijn ze cool’. Het kan niet anders of hij moet ze met eigen ogen en in zijn eigen omgeving – zijn leven langs is hij niet buiten Brabant geweest – gezien hebben. Echt waar, zulke mooie vogels, hier? Ja en ze zijn er in levende lijve nog altijd te bewonderen. Maar breng alvast eerst een bezoek aan dit paneel.
 
 

Thijs Caspers

Thijs Caspers publiceerde veel over de natuur, het landschap en de menselijke betrokkenheid daarbij, zoals met De hand van de mens in het landschap (1992). Onder het pseudoniem Casper Thijs schreef hij de column Flierefluiten doe je buiten voor De Tilburgse Koerier (1994-1995). Sinds 1999 werkt hij voor Brabants Landschap. Hij specialiseerde zich in de historische ecologie, die de betrekkingen tussen dieren, planten en mensen in historisch perspectief bestudeert. Caspers was een van de redacteuren van het tv-programma De Wandeling van Omroep Brabant. Hij was medesamensteller van de Grote Historische topografische Atlas Noord-Brabant (2005) en coauteur van het boek De Wandeling.
 
Muziek zaterdag 21 september

Luit en fluit

Op zaterdag 21 september speelt hier Luit en fluit

Fijne luistermuziek, lichte klassieke muziek, Ierse melodieën en lekkere songs uit de jaren 60 en 70. 
Gebracht door Marieke van Hees-Gruijthuijsen op diverse blokfluiten (sopraan, alt en tenor) en Paul van Hees op gitaar.
 
 
 
muziek zondag 22 september

Mescolanza

Een kakelvers muziekgroepje op deze eerste Kunstsafari: Mescolanza, muziek met een knipoog! 

Mescolanza is Italiaans voor mengsel, in dit geval staat het voor de bijzondere combinatie van instrumenten en gevarieerde muziekstijlen. Drie enthousiaste “meiden”, houtblazers met een grote liefde voor muziek, brengen een mix van klassiek, maar ook tango, film-, volks- en wereldmuziek.

Lineke Swijgers-Boekhoud (dwarsfluit)
Speelt vanaf haar 7e echt van alles; klassiek, tango, Ierse muziek alleen of samen met heel veel passie en plezier.

Marie-Louise Dusée (Eagle moderne blokfluit)
RSO Midden-Brabant, Trio H2M, MEMory trio, LEF en uiteenlopende projecten; muzikale veelvraat.

Marijke van Uden (Baritonsaxofoon)
De Ballroom Syncopators, Saxofoonkwartet Ottomani, RSO Midden-Brabant, Trio H2M, MEMory trio, Saxofoonkwartet Tango & Zo, allerlei projecten groot en klein!

Na deze ‘premiere willen zij regelmatig optreden in het culturele Hilvarenbeek en omgeving voor een breed publiek, waaronder ook optredens voor ouderen.

Facebook Mescolanza 

Baarschot

35: Taverne In de Brouwerij

Baarschotsestraat 46-48
Baarschot